1) Ladda ner blanketten för hindersprövning. Blanketten ska fyllas i av er båda två.
I hindersprövningen skall ni lämna uppgifter på om någon av er varit gift tidigare, om i sådana fall, uppge antal gånger. Ni får även intyga att ni inte är nära släkt med varandra.
2) På skattemyndigheterna tar det cirka en vecka. Sedan får ni tillbaka hindersprövningen, plus intyg vigsel. Dessa två blanketter behöver jag ha innan vigseln. Hindersprövningen är giltig i fyra månader.
3) Boka mig (eller annan vigselförrättare) var ute i god tid
4) Har ni tänkt att viga er borgerligt på någon annan plats än det kommunala vigselrummet? Glöm då inte att fråga vigselförrättaren om det går bra.
5) Glöm inte att två vittnen skall närvara vid vigseln. Vill ni viga er i hemlighet eller inte ha med er gäster till vigseln kan vi tillhandahålla vittnen vid vigslar i det kommunala vigselrummet, men meddela detta när vigseln bokas.
7) Gifter ni er borgerligt i det kommunala vigselrummet är vigseln gratis* . Bestämmer ni er för att gifta er på ett slott eller herrgård, luftballong, hembygdsgård eller någon annan plats som ni inte äger, eller kan låna gratis tillkommer kostnaden för att hyra lokal. Då tillkommer även ersättning till vigselförrättaren för resekostnader. Ert bröllop kan bli allt från gratis i kommunhuset utan ringar och nya kläder, till hur dyrt och pampigt ni själva vill.
På ett kyrkobröllop har man oftast bestman, tärnor & toastmasterpar.
Detta kan man även ha på en borgerlig vigsel, lite tankar runt dessa hedersuppdrag
hittar du här.
* Borgerlig vigsel i Marks kommun är avgiftsfri, detta kan variera mellan olika kommuner.
Nyttjar ni mig är det avgiftsfritt oavsett var i landet vigseln sker, dock får Ni stå för mina
kostnader för resor samt eventuella specialkläder.
I Sverige infördes möjligheten till borgerlig vigsel 1863, under förutsättning att endera partnern var av judisk trostillhörighet. 1908 infördes en allmän möjlighet till borgerlig vigsel. Innan de frikyrkliga samfundens pastorer 1951 fick vigselrätt i Sverige utnyttjade många av dessas medlemmar rätten till borgerlig vigsel för att få äktenskapet lagligt registrerat; därefter genomfördes ytterligare en vigselakt utan rättsverkan i samfundets regi, så som ordningen är i flera europeiska länder.
Kontaktuppgifter
erik@giftdig.nu
telefon: 0722-156647
Copyright © Alla rättigheter förbehållna